Stevia: egy egészséges megoldás

A cukorbetegek pontosan tudják, mit jelent a sóvárgás egy adott íz után. Aki ezzel a betegséggel küzd, annak étrendjéből nemcsak a zsír, hanem a cukor is száműzve van. Ugyanis a sok cukor fogyasztása csak fokozza e betegséget és nagyban hozzájárul a szövődmények kialakulásához. Mégis vannak már olyan megoldások, melyek képesek áthidalni azt a problémát, ami megtiltja a diabéteszes személynek, hogy élvezze az édes ízt. Az egyik ilyen megoldás, ha a finomított cukrot steviára cseréljük.

stevia

A stevia egy olyan dél-amerikai növény, melyet már az őslakos indiánok is évszázadok óta használnak édesítésre, mivel a leveleinek igen intenzív az édessége. Ha kóstóltál már valaha steviát, akkor tudod, hogy mennyivel édesebb a finomított cukornál. De miért is kiváló a cukorbetegek számára?

A stevia kalóriatartalma nulla, ennek köszönhetően bármilyen olyan diétába - így a cukorbetegekébe is - beilleszthető, melynek célja a fogyás előidézése. Azt tudjuk, hogy egy cukorbetegnek az orvosa először azt javasolja, hogy fogyjon le, így csökkentve a szövődmények kialakulásának kockázatát. Ezt pedig a steviával kitűnően el lehet érni...

Ugyanakkor a stevia glikémiás indexe is nulla. Ezt azért fontos megjegyezni, mert minél alacsonyabb egy étel glikémiás indexe, annál hosszabban szívódik fel a szervezetben és annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. Ha pedig nem emeli meg a vércukorszintet, hanem stabilizálja azt, akkor a cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott e növény fogyasztása. A stevia az alacsony glikémiás indexből fakadóan tehát erősíti a jóllakottság-érzést és még a cukor utáni vágyat is csökkenti. Emellett erősíti a hasnyálmirigy működését is, ami szintén előnyös a cukorbetegek számára.

Nem veszélyes a stevia?

2008-ban mind a Coca-Cola és a Cargill végzett kísérleteket a stevia mellékhatásait illetően. május 15-én a Food and Chemical Toxicology szaklapban kijelentették, hogy a “rebiana (a tiszta rebaudioside, mely a steviából származik) használata biztonságos élelmiszerek és italok édesítésénél”

Az Európai Élelmiszer Bizottság is hasonló megállapításra jutott: 2010-ben több vizsgálat után megállapították, hogy a stevia kivonata adalékként történő fogyasztása az emberi szervezetre nézve nem veszélyes.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!