A cukorbetegség és a kókuszdiéta

Létezik egy olyan zsír, melyet a cukorbeteg személy minden veszély nélkül fogyaszthat, sőt kifejezetten ajánlott is a fogyasztása. Ez pedig nem más, mint a kókuszolaj, mely nemcsak, hogy csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de a vércukorszint szabályozásában is nagyon fontos szerepet játszik, így csökkentve a betegség tüneteit és a szövődmények kialakulásának kockázatát.

kokuszolaj

A 2-es típusú cukorbetegség legfőbb kiváltója az elhízás, tehát csak annyi a cél, hogy az elhízásért felelős faktorokat kiiktassuk az életünkből. Ezek pedig a zsírok.

"A zsírok minden típusa, beleértve a többszörösen telítetlen zsírokat is a sejtmembránok építőelemei. A sejtmembránba beépülő oxidált zsírok ugyanakkor kedvezőtlenül befolyásolják a sejtműködést, többek között a hormonok, a glükóz és egyéb anyagok ki- és beáramlását. Tehát, a többszörösen telítetlen zsírokban gazdag étrend elősegíti a diabétesz kialakulását."

Azonban a kókuszolaj más, mint a többi zsír... hiszen a kókuszolajjal fogyást idézhetünk elő, mely segítségével sejtjeink fala helyreáll és képesek lesznek az inzulin felvételére.

Hogyan fogyhatunk a kókuszolajtól?

A kókuszolaj nem zsírpárnává alakul, hanem energia lesz belőle, mivel közepesen hosszú szénláncokból áll, így a vékonybélből közvetlenül szívódnak fel, vagyis nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Ehelyett közvetlenül felhasználódnak a harántcsíkolt izmokban (a mozgást végző vázizmok), így a hosszú szénláncú zsírsavakkal ellentétben nem rakódnak le zsírpárnaként. A szénhidrátokhoz hasonlóan azonnali energiaforrásként szolgálnak.

De a közepes szénláncú zsírsavak nem okoznak ugrásszerű emelkedést a vércukor szintjében. Így ez az energiaforrás akár cukorbetegek számára is teljesen biztonságos. Emellett ezek a zsírsavak fokozzák a pajzsmirigy működését, így felgyorsul az anyagcsere, aminek következtében gyorsabban égetjük el az energiát, így fogyunk. A kókuszolaj harmadik előnye, hogy grammonként kevesebb kalóriát tartalmaz a többi olajnál. Ez az anyag tizedannyi kalóriát tartalmaz a többi olajhoz képest!

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!